Interieur

Alles over lintzagen

lintmachine in gebruik

Een machine die een zaag bevat die lintvormig is en bovendien geen einde heeft is een lintzaag. Bij lintzagen is het zaaglint in een cirkel aan elkaar bevestigd en om de twee wielen van de zaagmachine gespannen. Door het onderwiel op een dermate wijze aan te drijven, wordt het zaaglint van boven naar beneden getrokken waardoor het gebruikte zaaglint dus naar beneden draait. Koop je een lintzaag bij Hornbach of schaf je een lintzaag bij de Gamma aan; in alle gevallen koop je een heel bijzondere zaag.

Elektrisch aangedreven door een elektromotor

Lintzagen van Bosch en van andere merken zijn in vrijwel alle gevallen gekoppeld aan een zaagtafel, waarvandaan het te bewerken product tegen de lintzaag geduwd kan worden. Vanwege de beweging naar beneden, wordt het dus tegen het zaagtafelblad geduwd. Vaak wordt een geleide liniaal of een mal gebruikt om daarmee het te bewerken product als het ware door de zaag te begeleiden. De moderne lintzagen die we tegenwoordig gebruiken, zijn zo goed als allemaal elektrisch aangedreven en beschikken over een elektromotor. In vervlogen tijden gebeurde dit nog met waterkracht opgewekt met een waterrad, de kracht van water bracht het waterrad in beweging en op die manier werden de lintzagen vervolgens aangedreven. De lintzagen zaagden boomstammen vervolgens tot planken.

soorten lintmachine
soorten lintmachine

Maakt het maken van lage zaagsneden goed mogelijk

Opvallend aan lintzagen is de unieke vorm, een vorm die het maken van lage zaagsneden heel goed mogelijk maakt. Het is dan ook een prima manier om materialen die erg dik zijn te bewerken. Lintzagen worden ook vaak toegepast om bochten te maken. Als regel geldt dat hoe smaller het zaagblad is, hoe scherpere bochten je ermee kunt maken. Lintzagen pas je niet alleen toe voor hout, maar ook prima voor metaal en kunststof. Nog een uitgangspunt is dat hoe harder het te zagen materiaal is, hoe lager ook de snelheid van lintzagen zijn. Wordt er metaal bezaagd dan is koelvloeistof noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het zaagblad niet oververhit raak. Gebeurt dit wel, dan kan het zaagblad vervormen tijdens het zaagproces.

Lintzagen vragen om alleen het beste onderhoud

Lintzagen vragen om alleen het allerbeste onderhoud. Is een lintzaag bot, dan is het goed mogelijk dat het zaaglint stuk gaat. Dit kan gepaard gaan met grote kracht en dit kan weer voor heel gevaarlijke situaties zorgen. De grotere lintzagen kunnen prima met de hand worden geslepen. Haal je de zaaglinten van de wielen, dan kun je ook prima de zaaglinten in het geheel vervangen.

Zo draaien de zaaglinten niet van de wielen

Lintzagen hebben wielen die over een rubberen rand beschikken. Dit geldt als bescherming van het zaagblad. Ga je het zaaglint vervangen, dan dient het bovenste wiel van de zaagmachine opnieuw te worden gesteld. Vervolgens wordt dat bovenste wiel in hetzelfde vlak als het onderste wiel gebracht. Alleen zo blijft de zaagspanning optimaal en draaien zaaglinten niet van de wielen af. Lintzagen zijn uitstekende zagen, ermee werken vraagt wel enige ervaring en kennis. Heb je dat niet, dan kan het best gevaarlijke situaties opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *