Ben je van plan om binnenkort je badkamer te renoveren of ben je hier al mee bezig? Houd dan rekening met de veiligheid. In dit artikel staan een paar praktische tips die de veiligheid van je badkamer verbeteren, zodat er geen ongelukken gebeuren.
Zet de badkamer ruim op
De meeste ongelukken in de badkamer ontstaan doordat mensen uitglijden en hun hoofd stoten. Hoe ruimer de badkamer is opgezet, hoe kleiner de kans is dat je je na een glijpartij ergens aan stoot. Kies bijvoorbeeld voor een inloopdouche, in plaats van een douchecabine. In een inloopdouche heb je doorgaans veel meer bewegingsvrijheid.
Maak gebruik van een thermostaatkraan
De kans op brandwonden is veel kleiner wanneer je gebruik maakt van een thermostaatkraan. Je hoeft de temperatuur maar één keer in te stellen en kan deze daarna gewoon laten staan. Daarnaast kan je op een thermostaatkraan eenvoudig een maximale temperatuur instellen.
Minimaliseer de kans op struikelen of uitglijden
Zoals gezegd gebeuren de meeste ongelukken in de badkamer door te vallen en je hoofd te stoten. Dit kan door uit te glijden, maar ook zeker door te struikelen.
Gelijke vloeren
Zorg ervoor dat de vloeren zo egaal mogelijk zijn. Geen verhoogde douchebak, maar een inloopdouche is bijvoorbeeld een eenvoudige oplossing.
Geen los liggende objecten
Kies er niet voor om een losse badmat neer te leggen waar je over kan struikelen. Wil je toch warme voeten hebben in de badkamer dan kan je altijd kiezen voor een ondertapijt of vloerverwarming.
Antislip
Misschien wel de belangrijkste maatregel voor een veilige badkamer: leg antislipmatten naar op plaatsen waar het nat wordt, zoals in het bad of in de douche. Uitglijden is de nummer één oorzaak van ongelukken in de badkamer.
Plaats een koolmonoxidemelder
Koolmonoxidevergiftiging kost elk jaar tientallen levens. Het detecteren van het gas is erg lastig, omdat het in principe geurloos en kleurloos is. Het advies is om het hele huis te voorzien van koolmonoxidemelders en de badkamer is hier zeker geen uitzondering op.
Maak gebruik van een hittemelder
De badkamer is een erg gevoelige plek als het gaat om het ontstaan van huisbranden. Iets minder dan een kwart van de huisbranden begint op de badkamer. Het plaatsen van een rookmelder heeft hier geen zin, omdat deze zou reageren op waterdamp. Een hittemelder is een prima alternatief.