Brandveilig renoveren advies

brandveilig renoveren

Wanneer je gaat renoveren, is dit ook gelijk een uitstekende kans om de brandveiligheid van de betreffende woning of pand naar een hoger niveau te tillen. Brandbeveiliging is wellicht niet het meest spannende onderwerp maar wel zeer belangrijk om in ogenschouw te nemen. Denk alleen al aan de verschrikkelijke Grenfell toren in Londen. Maar er zijn ook in Nederland verschrikkelijke branden geweest denk bijv. aan de Volendam café brand. Om die reden zullen we in dit artikel adviezen delen die helpen om een pand meer brandveilig te maken.

Het begint bij rookmelders

Een van de must haves voor brandveiligheid zijn toch wel rookmelders. Vrijwel iedere woning en bedrijfspand hebben die ook wel. Maar in sommige gevallen gaat het om verouderde modellen. Ook rookmelders zijn sterk verbeterd de afgelopen decennia, dus is het zaak om te controleren of de huidige rookmelders voldoen aan de richtlijnen van het Bouwbesluit 2012. Een rookmelder zou idealiter gebruik maken van het optische meetprincipe. Dit houdt in dat rook gedetecteerd word aan de hand van infrarood. Daarbij zou de rookmelder twee energie voorzieningen moeten hebben. Vaak zijn dit netstroom en batterijen. Een rookmelder die alleen werkt op stroom, is problematisch omdat de stroom natuurlijk kan uitvallen tijdens een brand.

rookmelder
Heb jij al een rookmelder in huis?

Brandvertragend impregneren

Brandvertragend impregneren omvat het laten behandelen van kwetsbare onderdelen van een woning of pand met een vloeistof die ervoor zorgt dat brand zich minder snel kan uitbreiden. Er is speciaal impregneermiddel voor vrijwel alle soorten materialen, van hout tot riet tot textiel, in principe kan vrijwel alles behandeld worden. Een misverstand is echter dat brandvertragend impregneren, materialen brand proof zou maken als het ware. Dit is geenszins het geval. Objecten kunnen nog steeds vlam vatten. Maar wanneer dit gebeurt zal de mate waarmee de vlammen zich kunnen verspreiden een stuk trager zijn. Het is met name ook belangrijk dat de deuren brandwerend zijn. Voor bedrijven zijn brandwerende deuren verplicht inmiddels. Voor nieuwe gebouwen geldt dat de brandwerendheid van de deuren tenminste een uur moet zijn. Om een certificaat brandwerendheid te behalen zal aan deze eis voldaan dienen te worden.

Noodverlichting

Ieder gebouw dient ook noodverlichting te hebben. Dit is de verlichting die aan dient te gaan wanneer de reguliere verlichting niet meer functioneert door de brand. Het is wettelijk verplicht dat deze jaarlijks gecontroleerd wordt.

Droge stijgleidingen

Indien het gaat om een gebouw dat hoger is dan 20 meter dan zou er ook sprake moeten zijn van een droge blusleiding of ook wel stijgleiding genoemd. Indien deze er nog niet is, dan is het strikt noodzakelijk om deze te laten aanleggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *