Interieur

De voordelen van een gietvloer

soorten vloeren

Een belangrijk onderdeel van je woning of bedrijfspand is de vloer. Een onderdeel van het interieur waar we vaak niet zozeer mee bezig zijn, maar wat wel belangrijk is. Of je nu een vloer zoekt die minder hard slijt of juist in een unieke kleur geleverd kan worden: gietvloeren zijn tegenwoordig erg populair en komen zowel in moderne als klassieke interieurs voor. Ben je benieuwd naar de voordelen van een gietvloer en waar je zoal op moet letten bij het kiezen? Lees dan hieronder meer over de eigenschappen van gietvloeren. 

Twee verschillende soorten

Gietvloeren zijn in twee soorten onder te verdelen. Enerzijds is er de betonnen gietvloer en anderzijds de gietvloer van PU of polyurethaan. Tussen beide vloeren zijn minimale verschillen, echter zijn deze wel belangrijk om in je achterhoofd te houden wanneer je je vloeren wil aanleggen. Betonnen gietvloeren zijn namelijk iets goedkoper dan PU-gietvloeren, maar zijn harder. Wanneer je een vloer wilt met een licht verend vermogen is PU een goede keuze. Je komt dit type dan ook tegen in vloeren van gym- of sportzalen. Betonvloeren nemen bovendien vocht op, waardoor ze niet geschikt zijn in badkamers. PU-vloeren kunnen hier wel tegen. 

 

type vloeren
type vloeren

Een vloer in iedere kleur

Een aantrekkelijke optie voor veel mensen die voor een gietvloer kiezen, is de hoeveelheid kleuren die mogelijk is met een gietvloer. Zowel de betonnen als PU-variant kunnen namelijk voorzien worden van verschillende soorten pigment. In het geval van een betonnen vloer kunnen er echter slechts een beperkt aantal kleuren aan het beton worden toegevoegd. Bij PU-vloeren is het mogelijk om uit alle RAL-kleuren te kiezen en hier eventueel ook details of vormen en glitters aan toe te voegen. Anderzijds is voor veel mensen de betonlook van een betonnen gietvloer juist gewild. 

Risico’s in een klein hoekje

Een nadeel van de betonvloer is dat hij weliswaar harder is, maar hierdoor ook makkelijker barst of scheurt. Wanneer je iets heel zwaars op de vloer laat vallen, kunnen er ook sneller butsen of beschadigingen aan de vloer komen. Ook scheuren in het beton (bijvoorbeeld door een lek of optrekkende grondwater) komen, hoewel niet vaak, voor in betonnen gietvloeren. Bij beide vloeren geldt echter wel: ze zijn makkelijk schoon te maken. Vuiligheid gaat niet in kieren of naden zitten. Een vochtig dokje of dweil is al genoeg om je gietvloer schoon te houden. 

Extra eigenschappen

Beide soorten gietvloeren zijn makkelijk aan te leggen en kunnen binnen een dag klaar zijn. Afhankelijk van de oppervlakte duurt het soms wel enkele dagen voordat de vloeren helemaal goed zijn gedroogd. Een ander voordeel van beide vloeren is dat het goed mogelijk is om vloerverwarming aan te leggen. Tot slot is het voor zowel de PU- als de betonvloer niet belangrijk wat de ondervloer is: gietvloeren kunnen op ondergronden van hout, tegels of steen of beton worden gegoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *