Verbouwingen

Een airco reinigen

Een goed functioneel ventilatiesysteem is essentieel voor een aangename temperatuur en voldoende zuurstof in uw huis, auto of kantoorpand. Maar zoals bij elk onderdeel kan het gebeuren dat de airconditioning smerig gaat worden en, op lange termijn, onaangename luchtjes gaan produceren. Dit kan niet alleen smerig ruiken voor de neus maar heeft ook directe gevolgen voor uw gezondheid, een smerig ventilatiesysteem kan namelijk zorgen voor een verminderde hygiëne dat op ten duur kan leiden tot irritaties aan de luchtwegen en de ogen. Hierdoor kunt u uzelf en de personen rondom u blootstellen aan gezondheidsgevaren. Dit is uiteraard niet wat u wil, maar u hoe kunt u nou zelf uw airconditioning schoonmaken?

Luchtkanaal reinigen

Het luchtkanaal dat gekoppeld is aan uw airconditioning zorgt ervoor dat de lucht verspreid kan worden naar de gewenste ruimtes. Deze kanalen zijn vaak lastig te bereiken en om deze reden ook lastig schoon te maken. In het geval van dit soort luchtkanalen kunt u het beste gebruik maken van luchtkanaalreiniger die werkt met schuim. Het vuil wordt namelijk door het schuim opgenomen en afgevoerd, waardoor u achterblijft met een schoon oppervlak en een aangename geur. Dit kan u nogal wat schelen, want nu hoeft u geen professionele schoonmaker in te huren maar kunt u dit simpelweg zelf doen.

airco in huis
Een airco in huis laten reinigen is zeer belangrijk.

Uw splitairco schoonmaken

Een splitairco werkt vanuit een heel simpel principe. Koude lucht wordt uitgeblazen en de warme lucht wordt veelal via een slang naar buiten heen gepompt. Dit soort airconditionings kunnen op een eenvoudige wijze worden gereinigd door de verschillende onderdelen los te halen en te ontsmetten. Hierbij zijn er een vijftal onderdelen die eigenlijk het belangrijkst zijn om op te letten: omkasting. filters, vlotterbakje, verdamper en het elektrostatisch filter.

  • De omkasting kan worden schoongemaakt door middel van een doekje en een ontvettend schoonmaakmiddel
  • De filters kunnen met een simpele stoffer worden schoongemaakt.
  • Het vlotterbakje kan nogal wat opgehoopt vuil bevatten dus dit vuil goed verwijderen en vervolgens met een ontvettend schoonmaakmiddel reinigen.
  • De verdamper kan worden schoongemaakt door middel van een stoomreiniger of een hoge druk spuit.
  • Voor het elektrostatisch filter geldt hetzelfde als de verdamper dus door middel van een stoomreiniger of een hoge druk spuit.

Het is hierbij wel belangrijk om goed rekening te houden met het feit dat niet alle airco’s hetzelfde zijn en dat bij sommige systemen deze onderdelen niet los te maken zijn. Vraag voor het beste advies aan uw leverancier hoe u deze het beste kan schoonmaken. Het is van belang om uw airconditioning minimaal één keer paar jaar grondig te reinigen, zo voorkomt u dat bacteriën zich kunnen ophopen en minimaliseert u het risico om ziek te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *