BlogTuinenVerbouwingen

Een persoonlijke twist aan je huis geven

Geplaatst
Een likje verf kan voor een persoonlijke touch zorgen
Als toeristen door een Nederlandse straat wandelen vervelen ze zich waarschijnlijk dood. We hebben de term ‘rijtjeshuis’ tot het alleruiterste doorgevoerd, alle huizen zien er, voor die toerist, hetzelfde uit.
Nederlanders houden er van hun eigen woning te bezitten, en de meeste woningbouw verenigingen bieden hun wat oudere woningen al vaker te koop aan. Daardoor komen betaalbare woningen in het bezit van voormalige huurders.

Maar de regels die de woningbouw heeft opgesteld om het onderhoud goedkoop te houden blijven vaak gelden, ook voor de verkochte woningen. Hoe kun je dan toch je woning een beetje meer van jezelf weer laten geven? Vraag eerst een kopie van de reglementen aan. Dan kun je ook later controleren of de veranderingen die je wilt aanbrengen ook toegestaan zijn. Laat grotere verbouwingen altijd door een architect plannen, tekenen en uitvoeren. Dan weet je zeker dat alle regels opgevolgd worden, ook die van gemeente of rijk.

Renoveren is soms ook schilderen

Kleine veranderingen hebben een groot effect

Het is mogelijk dat je de voordeur niet een ander kleurtje mag geven, maar het beslag van de voordeur? Er zijn diverse mooie koperen nummers in de handel, deurknoppen en scharnieren van mooi gepoetst, en gelakt, koper. Dat ziet er al heel wat beter uit dan het zwart-wit emaille plaatje. Vergeet niet de het beslag van deuren en ramen. Nieuw, koperen beslag, samen met een schilderbeurt, niet in het klassieke wit alsjeblieft!

De toegang tot je huis is meer dan alleen de voordeur

Maak een plattegrond van je tuin en ga eens aan het ontwerpen. Met gekleurd cement en een wit ruitenpatroon kun je op een redelijk goedkope manier het tuinpad omvormen tot een betegeld terras. Bouw een naar buiten gebogen, brede muur aan een kant langs een breed, niet stijf recht, betegelde weg. Leg daar een (namaak?)tegelvloer tegenaan en het terras is klaar. Je hoeft alleen nog zitplaatsen op de muur te realiseren en een tafeltje in het breedste deel van je terras te zetten. Niet alleen nodigt je voortuintje nu uit om eens lekker te gaan zitten in de zon met een goede fles wijn, de buren krijgen vast ook goede idee├źn (als ze niet te lang bij jou blijven zitten). En daar wordt de hele straat mooier van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *