Hoe bespaar ik op water?

Water besparen? Wij geven tips

Tegenwoordig zijn mensen meer bezig met duurzaamheid. Dit is voor ons zelf belangrijk, maar ook voor de toekomstige generaties. Thuis water besparen is daar een goed begin van. Water moet gereinigd worden voordat wij het kunnen tappen uit de kraan, maar dat kost bakken met energie. Bespaar je op water, dan bespaar je dus ook op energie.
Water besparen is niet heel moeilijk te realiseren, maar je moet er wel aan blijven denken. Water wordt vooral gebruikt voor wassen en schoonmaken, dus als je wilt gaan besparen moet je daar eerst naar kijken.

Water besparen doe je zo

Douchen

Als je eens bedenkt dat een normale douche ongeveer 6 liter water per minuut verbruikt en een regendouche 15 liter per minuut. Stel je hebt een huishouden van 4 personen en maakt gebruik van een regendouche. Alle 4 de personen staan gemiddeld elke dag 7 minuten te douchen, dan verbruik je dus 28 x 15 = 420 liter water per dag. Als alle 4 de personen elke dag 1 minuut minder gaan douchen, bespaar je per dag 60 liter water. Per jaar is dat 365 x 60 = 21.900 liter water.Je bespaart daarmee niet alleen geld, maar dus ook een hoop energie. Voor het douchen moet het water namelijk gezuiverd en ook verwarmd worden.

Wassen en koken

Of je nou je de vaat doet of de wasmachine aanzet. Het maakt toch verschil als je het goed aanpakt. De meeste vaatwassers verbruiken 10 tot 20 liter per keer. Als je een vaatwasser hebt die 10 liter per keer verbruikt, is het verschil qua verbruik met afwassen niet heel groot. Bij afwassen moet je water namelijk ook eerst warm worden, moet je de vaat voor spoelen en pas daarna kan je jou sopje maken. Als je nou het koude water opvangt en dat aan de plantje geeft, ben je wel heel milieu bewust bezig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *