Houd inbrekers buiten!

Het maakt altijd grote indruk, een inbraak in je huis of bedrijf. Het idee dat iemand ongewenst aan je eigendommen heeft gezeten en weet wat je waar heeft staan, geeft op zijn minst een ongemakkelijk gevoel. Een goede bescherming van je eigendommen is daarop het antwoord. Maar waar moet je op letten en wat kan je zelf doen?

De grootste vijand van een inbreker is tijd. Hoe langer het duurt voor hij naar binnen kan, hoe groter het risico is dat hij gesnapt wordt. Maak het hem dus moeilijk! Geen sleutels onder de mat of bloempot en geen los klimmateriaal zoals ladders en trapjes rond het huis. Bevestig ze met een ketting aan de muur of ruim ze op. Laat boven geen ramen wijd open staan terwijl je zelf druk beneden bezig bent of even snel naar de supermarkt op de hoek gaat.

Bekend van vroeger is de deur met een oplegslot waar aan de binnenkant een touwtje aan gebonden kon worden wat dan door de brievenbus naar buiten hing. Zó makkelijk….maar ook voor inbrekers! Binnen enkele seconden ‘hengelen’ staan ze ongezien in huis.

Bij buitendeuren van hout wordt vaak een gewoon insteekslot gebruikt. Controleren of dit slot een ‘veiligheidsbeslag’ heeft. Zonder veiligheidsbeslag kan de inbreker met een tang het cilinder eruit trekken en staat daarna bij jou in huis. Van kunststof en metalen deuren zijn de sloten niet eenvoudig te verwisselen maar een vakkundig slotenmaker kan je hierin adviseren en ze voor je vervangen. Goede sloten voor buitendeuren of een schuifpui zijn voorzien van speciaal keurmerk waarmee de inbraak een stuk kleiner wordt. Overleg met een slotenmaker om een anti-inbraakstrop bij de buitendeuren te plaatsen.

Ook (dak)ramen en bovenlichten kan je goed beveiligen. Er zijn raamgrendels die geschikt zijn om de kamer te luchten, zonder dat het raam wagenwijd open staat en er bestaat een grote variatie van grendels, raamboompjes, en dievenklauwen die je kunt laten monteren waarmee je het de inbrekers moeilijk kunt maken.

Informeer naar een Politiekeurmerk voor je huis en laat een slotenmaker jouw huis voorzien van goedgekeurd hang- en sluitwerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.