Houten poorten om je tuin mee af te sluiten

houten poorten

Bij een poort denk je vaak aan een groot kasteel, een mooi landhuis met een oprijlaan. Dat statige gevoel kun je ook terugbrengen naar jouw eigen tuin met het plaatsen van een houten poort. Met een houten poort maak je van jouw tuin een geborgen geheel, een plek waar je je veilig en beschermd voelt. Door te kiezen voor hout, kies je voor een natuurlijk product wat perfect past in iedere tuin. Ga jij ook voor een houten poort? Lees dan snel verder.

De voordelen van een houten poort

Een houten poort heeft niet alleen die statige aanblik, het straalt ook klasse uit. Daarnaast is hout een natuurlijk product met een mooie warme uitstraling. Je krijgt bij houten poorten dan ook direct een gevoel van thuiskomen. Wanneer hout wordt blootgesteld aan de zon en regen, kan er na verloop van tijd vergrijzing optreden. Deze verkleuring doet niets af aan de kwaliteit van het hout en ook voor de levensduur van de poort maakt het niet uit. Vind je de kleurverandering niet mooi, dan kun je de poort eenvoudig een likje verf geven of in de beits zetten. Een ander voordeel van houten poorten, is dat ze de tuin perfect afsluiten. Op die manier houd je indringers buiten en de kinderen of huisdieren juist binnen. Wat ook zo mooi is aan een houten poort, is dat je ze in veel verschillende uitvoeringen kunt verkrijgen. Zo kun je een mooie boogpoort maken of juist voor de rechte hunepoorten gaan. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Poorten van verschillende houtsoorten

Wanneer je een houten poort gaat plaatsen, heb je de keuze uit verschillende soorten hout. Ben je op zoek naar een duurzame houtsoort, die niet veel onderhoud vergt, dan is het hardhout een uitstekende keuze. De levensduur van dit hout is onbehandeld langer dan 25 jaar. De prijs van een poort van dit hout ligt wel wat hoger dan bijvoorbeeld een poort van Europees eikenhout. Ook eikenhout heeft een lange levensduur en kan wel minstens 20 jaar onbehandeld mee. Door het hout te beitsen of schilderen kan de levensduur verlengt worden.

houten poort wit
Een wit geverfde houten poort

Welke houten poort kies jij voor jouw tuin

Niet alleen heb je keuze uit verschillende soorten hout, ook de vorm van de poort kan verschillen. We noemden al even de boogpoort en de hunepoort, waarbij de bovenzijde van de boogpoort in een ronde boog loopt, terwijl de hunepoort juist recht is. Maar er zijn meerdere soorten. Heerepoorten hebben bijvoorbeeld juiste een omgekeerde boog, neerwaarts dus, wat ook erg statig lijkt. Daarnaast zijn er dichte poorten, zonder doorkijk en poorten waarbij je juist wel een doorkijk hebt. Vaak is het mogelijk om door een specialist een houten poort op maat te laten maken. Zo voldoe je aan al je wensen.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *