Isolatie en ventilatie gaan hand in hand 

isoleren en ventileren

Wanneer mensen er vandaag de dag voor kiezen om een woning te kopen of zelf te gaan bouwen wordt er daarbij altijd aandacht besteed aan de isolatie. Dat er hier tegenwoordig meer aandacht aan wordt besteed dan vroeger hoeft niet te verbazen. De energiekosten zijn namelijk in vergelijking met enkele jaren geleden aanzienlijk gestegen. De noodzaak van een optimale isolatie in je woning is dan ook erg groot. Dit gezegd hebbende is het optimaal isoleren van een huis niet het enige (extra) belangrijke aandachtspunt waar je tegenwoordig bij stil moet blijven staan. De verbeterde isolatie heeft namelijk in heel wat huizen een ander probleem gecreëerd. Wil je hier meer over ontdekken? Lees dan vooral snel verder!

Je woonruimte isoleren
Je woonruimte isoleren

Wat doet het plaatsen van isolatie precies? 

Voor elke woning geldt dat ze wordt geconfronteerd met een bepaalde hoeveelheid aan warmteverlies. Het gaat hierbij om warme lucht van in de woning die zich een weg naar buiten weet te banen. Dit warmteverlies treedt op als gevolg van het feit dat de warme lucht geen enkel obstakel tegenkomt op haar weg naar buiten. Door het plaatsen van isolatie kan daar verandering in worden gebracht. Daarbij is het van belang om er rekening mee te houden dat:

  1. Er gebruik moet worden gemaakt van het juiste type isolatiemateriaal; 
  2. De verschillende onderdelen van een huis worden geïsoleerd; 
  3. Er ook aandacht wordt besteed aan de ventilatie; 

Dit laatste punt is er eentje die veel mensen wel eens over het hoofd durven te zien. Het optimaal isoleren van een huis zorgt er inderdaad voor dat het verlies van warme lucht kan worden ingeperkt. Dit gezegd hebbende is het ook zo dat er op deze manier vochtproblemen kunnen ontstaan. Net omwille van deze reden is het niet alleen van belang om goede isolatie te voorzien in je woning, maar ook om een efficiënte ventilatie te integreren. 

Waarom is ventilatie belangrijk bij een geïsoleerde woning?

Er wordt door het merendeel van de experts gezegd dat isolatie en ventilatie altijd hand in hand met elkaar moeten gaan. De reden daarvoor is niet ver te zoeken. Op het ogenblik dat je een woning goed gaat isoleren is het zo dat er zich al snel vocht in kan manifesteren. In het bijzonder de badkamer en de keuken zijn op dit vlak belangrijke probleem ruimtes. Gelukkig is het mogelijk om het risico op het ontstaan van dit probleem aanzienlijk in te perken. Dat aldus door het toepassen van een efficiënte vorm van ventilatie. Het overtollige, aanwezige vocht kan in dat geval namelijk eenvoudig(er) worden afgevoerd waardoor de kans dat het zich sterk gaat manifesteren aanzienlijk kan worden verkleind. 

Hou ook rekening met het voorzien van een dampscherm!

Het gebeurt in de praktijk erg vaak dat mensen zelf bepaalde delen van hun woning isoleren. Op zich is dat geen probleem, maar er worden daarbij wel eens wat zaken over het hoofd gezien. Het gaat hierbij onder meer om het aanbrengen van een dampscherm. Toch is het voorzien van een dergelijk dampscherm erg belangrijk. Alleen op die manier kan er immers voor worden gezorgd dat het vocht zich niet kan doorzetten tot in het isolatiemateriaal en mogelijks ook tot in de constructie van de woning. Bij het plaatsen van isolatie moet je dus ook zeker altijd rekening houden met het voorzien van een dampscherm.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *