Je woning verhuren aan expats? Lees deze tips!

makelaar woning

In het bedrijfsleven van onze grote steden zien we steeds meer expats rondlopen. In steden als Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam bestormen daardoor ook steeds meer buitenlandse werknemers de woningmarkt. Wil je een woning kopen of huren in deze contreien, dan zal je dus steeds meer concurrentie uit het buitenland ondervinden. Maar als woningbezitter kun je van deze trend ook profiteren. Wel eens overwogen om je huis te verhuren aan expats? Met deze tips doe je dit op een succesvolle manier.

1. Maak je woning zo aantrekkelijk (maar ook neutraal) mogelijk voor expats

Iedereen weet: ga je je woning verhuren of verkopen, dan is het slim om hem voorafgaand aan de foto’s of de bezichtigingen zo neutraal mogelijk in te richten. Hoe meer je namelijk afwijkt van de norm, hoe minder mensen je zult aanspreken. Ook als het gaat om expats is deze regel van kracht.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis schoon en opgeruimd is. Niet alleen zorgt dit voor meer enthousiasme bij je kijkers, je trekt er doorgaans ook nog eens nettere types mee aan. Zeker als je je woning verhuurt inclusief huisraad is dit een groot voordeel.

Over het algemeen hebben expats nog een aantal specifieke wensen waar je rekening mee moet houden. Zo zijn het vaak moderne types voor wie moderne technologie in huis de normaalste zaak van de wereld is. Houd hier dus rekening mee en zorg ervoor dat je woning beschikt over snel draadloos internet, een grote en moderne TV, een hip koffiezetapparaat, et cetera.

Houd je niet van het idee dat andere mensen aan je spullen zitten, dan kun je altijd je woning zonder meubels (kaal) verhuren. Nadeel is alleen dat je woning waarschijnlijk minder snel verhuurd zal worden.

makelaar expats
makelaar expats

2. Onderschat het regelwerk niet

Het verhuren van je woning heeft heel wat voeten in de aarde, zeker als er expats in het spel zijn. Onderschat dit dus niet en maak vooraf een duidelijke lijst met zaken die goed geregeld moeten zijn.

  • Stel een duidelijk contract op dat juridisch goed in elkaar steekt. Als alles duidelijk op papier staat sluit je uit dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.
  • Vergeet niet een borg te vragen aan je huurder. Voeg je dit toe aan je huurcontract, dan heb je voor jezelf een soort buffer mochten er onvoorziene kosten ontstaan.
  • Laat je je water- en energiecontracten doorlopen of laat je je huurder zelf nieuwe contracten afsluiten? Een belangrijke overweging, zeker als je huurder langer blijft dan 6 maanden.
  • Heeft je huurder zijn of haar financiële zaakjes goed op orde? Om onnodige risico’s te voorkomen is het beter om dit van tevoren goed uit te zoeken.
  • Vergeet niet te kijken naar je verzekeringscontracten. Er zijn namelijk opstal- en inboedelverzekeraars die geen dekking bieden als je je woning onderverhuurt.

Besloten om je woning onder te verhuren aan een expat? Het is verstandig om hiervoor ook een gespecialiseerde makelaar in te schakelen, die vaker met expats te maken heeft. Zo weet je zeker dat je niets belangrijks vergeet en met een gerust hart je sleutels af kunt geven aan een expat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *