Verbouwingen

Keramische of betonnen dakpannen?

dakpannen

Je hellende dak is aan een renovatie toe, je komt voor de keuze te staan: keramische of betonnen dakpannen? Dakpannen behoren al sinds jaar en dag tot de absolute favorieten onder de dakbedekking, maar wat is nu de beste keuze in materiaal. Bekijk in dit artikel de voor- en nadelen van beide type dakpannen.

Keramische dakpannen

Laat je dakpannen leggen, dan zullen de meeste mensen je adviseren om voor keramische dakpannen te gaan. Een keramische dakpan bestaat uit gebakken klei, gewonnen uit Nederlandse rivieren. Is de vorm van de dakpan gemaakt, dan gaan deze in de oven waardoor er een sterk product ontstaat.

Voordelen:

  • Langere levensduur dan betonnen dakpannen. Het gaat om een gemiddelde levensduur van 50 jaar.
  • Door het productieproces is de keramische dakpan minder interessant voor algen die voor een groene aanslag zorgen.
  • In diverse kleuren leverbaar.

Nadelen:

  • Het laten plaatsen van keramische dakpannen is duurder dan betonnen dakpannen. Dit komt door het intensievere productieproces. De dakpannen vervangen kosten komen gemiddeld uit op € 4.000 – € 4.500.
dakpannen
Voor welk type dakpannen kies jij?

Betonnen dakpannen

De betonnen dakpan bestaat zoals de naam al doet vermoeden uit beton. De hoofdbestanddelen zijn een mix van cement, zand en water. Laat het beton vervolgens drogen en er ontstaat een uitgeharde betonnen dakpan die met lage productiekosten wordt gemaakt.

Voordelen:

  • Het laten plaatsen van betonnen dakpannen is goedkoper dan keramische dakpannen. Dit komt door het eenvoudigere productieproces en doordat er grotere varianten zijn die een dakdekker sneller kan plaatsen. De dakpannen vervangen kosten komen gemiddeld uit op € 3.000 – € 3.500.
  • Snellere plaatsing bij de sneldakpan: 10 betonpannen nodig per m2 in tegenstelling tot 16 keramische dakpannen.
  • In diverse kleuren leverbaar.

Nadelen:

  • Gevoeliger voor groene aanslag door ruwer oppervlakte dan keramische dakpannen.
  • Verkleuren sneller door zonlicht dan keramische dakpannen.
  • Kortere levensduur dan keramische dakpannen. Het gaat om een gemiddelde levensduur van 30 jaar.

Conclusie

De innovatie voor beide soorten dakpannen gaat door. Zo zijn er bepaalde coatings voor betonnen dakpannen die de nadelen voor een groot deel wegnemen. De concurrentie in de keramische dakpannen markt is groot waardoor de prijzen dalen. Kortom, ze komen steeds dichter bij elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *