Interieur

Laminaat leggen, zo doe je dat

een mooie laminaat vloer leggen

Je hebt een nieuwe vloer nodig en je hebt besloten dat je laminaat wil leggen. Je bent niet de eerste. Laminaat is één van de meest gekozen vloeren. Niet alleen in Nederland, ook in het buitenland. Laminaat is een goedkope maar realistische nabootsing van hout wat het populair maakt op de vloerenmarkt. Maar weet je ook al hoe je je het wil laten leggen? Laminaat heeft verschillende legmethodes. Wildverband, verlijmen of kliklaminaat.

Wildverband

Wildverband zorgt voor het minste afval. Ecologisch gezien is het je beste optie. Bij wildverband begin je de rij met een volledige plank. Zo ga je door tot je het einde van de kamer bereikt. De laatste plank in de rij zaag je dan af op maat en met het overschot begin je een nieuwe rij. Een voorwaarde is wel dat het overschot langer is dan twintig centimeter. Andere vormen van deze methode zijn halfsteen- of kruisverband. Welke hetzelfde principe handhaven.

Verlijmen

Verlijmen is ook een goede methode om je vloer op zijn plek te krijgen. Maar het proces duurt wel langer. Je lijmt van de eerste delen de kopse kanten aan elkaar met witte houtlijm. In de volgende rijen verlijm je de delen steeds aan één langszijde en één kopse zijde. Tijdens dit proces heb je speciale spanners nodig om de boel bij elkaar te houden terwijl het droogt.

Het voordeel van verlijmen is dat je een stille vloer krijgt, wat bij een zwevende vloer niet het geval is. De vloer ligt ook strakker en het proces is ideaal in ruimtes die groter zijn dan zes meter. Het nadeel van een verlijmde laminaatvloer is dat het een stuk duurder is dan een zwevende vloer. Het is ook zeer lastig om zelf te leggen en het kan niet mee verhuisd worden. Schakel bij het leggen van een verlijmde vloer een expert in.

laminaat leggen doe je zo
laminaat leggen doe je zo

Kliklaminaat

Kliklaminaat is een goede alternatieve optie voor lijmen. De laminaat stukken zijn in elkaar te klikken op de plek waar ze anders gelijmd zouden worden. Het lijmen is hierdoor overbodig. Kliklaminaat is ook het meest gebruikte laminaat. Het aanbod is ook het grootst. Door het makkelijke installatieproces kan je het ook goed zelf doen (heel fijn voor de doe-het-zelvers onder ons).

Van plan om je laminaat zelf te gaan leggen? Kijk dan goed welke methode het beste voor jou en de kamer werkt en zorg voor het juiste gereedschap. Voel je je toch niet comfortabel of heb je liever een expert op de zaak? Laminaat laten leggen kan natuurlijk ook. Er zijn veel bedrijven die hier hun dienst voor aanbieden. Laminaat inclusief leggen – De Laminaat Expert is hier een voorbeeld van. Overleg van tevoren goed met het bedrijf en maak duidelijk wat je precies wil hebben en wat voor gebruik het gaat krijgen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *