Blog

Lekkage cv opsporen

loodgieter

Wacht met de loodgieter te bellen

De dagen worden korter. De zomer is voorbij en de koude komt er weer aan. Tijd om de verwarming weer op volle toeren te laten draaien. Maar wat als je merkt dat er iets schort aan je verwarming. Misschien zit je met een lekkage in je centrale verwarming. Voor je een loodgieter of specialist opbelt en kosten maakt, kan je eerst zelf proberen de cv lekkage op te sporen en op te lossen.

centrale verwarmingDe centrale verwarming: een gesloten circuit

Om te begrijpen waar je aan begint moet je een aantal zaken weten. De centrale verwarming is een gesloten circuit. Dat wil zeggen dat al het water dat in het systeem zit daar ook blijft. Er wordt geen water toegevoegd en er gaat geen water verloren. Het water staat onder een bepaalde druk en wordt opgewarmd door je ketel. De ketel stuur het warm water door je leidingen naar de radiatoren. Wanneer er een lekkage aanwezig is in dit gesloten circuit, verliest dit circuit zijn druk. Door dit drukverlies gaat de centrale verwarming niet meer goed werken, of zelfs uitvallen.

Controleer de druk

Een drukverlies kan je op verschillende manieren vaststellen. Op de eerste plaats controleer je de druk. De manometer, meestal aan de voorkant van je ketel, geeft aan hoeveel druk (bar) je circuit heeft. Een normale druk situeert zich tussen de 1,5 en 2,5 bar. Als de druk lager dan 1bar staat, heb je waarschijnlijk een lekkage. Verhoog de druk van je circuit door extra water op de ketel te laten. Merk je echter dat de volgende dag de druk terug is afgenomen dan kan je zeker zijn dat je centrale verarming een lekkage heeft.

Werk stap voor stap

Om de lekkage op te sporen begin je best met al je radiatoren te controleren. Controleer eerst al de koppelingen aan de radiator. Een koppeling die lekt levert een drukverlies op. Het kan volstaan de koppeling even aan te draaien met een Engelse sleutel. Daarna is het ook noodzakelijk de radiator te ontluchten. Neem een ontluchtingssleutel en een doekje. Draai het ontluchtingsventiel open en laat de lucht van de radiator tot er water uit het ventiel komt. Wanneer je al de radiatoren ontlucht en gecontroleerd hebt, controleer je best ook alle andere koppelingen die niet aan de radiatoren verbonden zijn. Dit kan zijn bij de collectoren of bij de ketel zelf. Ga nu terug naar de manometer en laat meer druk op je centrale verwarming. Blijft de druk de volgende dagen constant, dan is je lekkage opgelost. Wanneer de druk terug is gedaald, ligt het probleem ergens anders. Dit kan bijvoorbeeld een slecht werkend expansievat, of een ander onderdeel van je ketel dat niet correct werkt, zijn. Contacteer hiervoor een loodgieter. Zit de lekkage echter in een verborgen leiding, dan contacteer je best een bedrijf gespecialiseerd in lekdetectie.

Jaarlijks onderhoud spaart geld

Om problemen te voorkomen is het best dat je elk jaar je ketel laat controleren. Hierdoor voorkom je niet alleen dat je op winterdagen in de kou komt te zitten. Een jaarlijkse controle en afstelling van je ketel, laat je ketel ook beter werken. Hierdoor vergroot de levensduur van je toestel, realiseer je een hoger rendement en spaar je heel wat geld uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *