Met deze tips word jij een ‘tuinier-professional’

Het is een leuke hobby om op te pakken; het brengt je naar buiten, verbrandt calorieën en levert belonende resultaten op. Of je nu op zoek bent naar lekkere producten of mooie bloemen, deze 7 tips en trucs voor beginners geven je een goede start!

1. Starten met tuinieren

Maak je geen zorgen over het vinden van een geschikt perceel in je achtertuin. In plaats daarvan begin je gewoon je eigen containertuin waar je maar wilt. Bovendien kun je op deze manier ervoor zorgen dat de grond vruchtbaar is en onkruid gemakkelijk wordt voorkomen. De kans is groter dat je doorgaat met je tuinieren als je jouw containertuin in de buurt van een achterdeur of een raam dat je vaak gebruikt neerzet. Begin eerst klein, en werk je dan op naar een grotere tuin.

2. Vaste bodem en betrouwbare afvoer

Zorg ervoor dat je container een goede bodem en drainage heeft. Dat betekent veel compost! Een bekend gezegde in tuinieren luidt; ‘Een tuinman zonder compost is helemaal geen tuinman’. Composteren is vrij eenvoudig, je bewaard je etensresten. Vooral eierschalen, koffieresten en appels werken goed voor het composteren. Het creëren van een goede afwatering is daarbij ook noodzakelijk. Zorg ervoor dat je containertuin gaten in de bodem heeft, en zet daarbij een laagje stenen op de bodem van de container.

3. Locatie

Sommige planten zijn schaduwplanten en andere planten hebben juist weer (veel) zon nodig. Toch zijn er nog meer planten die gedeeltelijk in de schaduw of in de zon staan. Plaats je container tuin daarom op wielen of op een karretje, zodat je hem kunt verplaatsen als de door jou gekozen plek niet zo veel zonlicht krijgt als je oorspronkelijk dacht.

5. De perfecte planten voor beginners

Sommige tuinplanten staan er gewoon om bekend dat ze makkelijkere te kweken zijn dan andere planten. Voor gemakkelijk te kweken producten raden we tomaten, paprika’s, uien, snijbiet, basilicum en struikbonen aan. Makkelijk te kweken en te onderhouden bloemen zijn onder andere: Clematis (een liaan), zonnebloemen, dahlia’s, vingerhoedskruid, rozen, petunia’s en susan’s.
Vraag je lokale plantenkwekerij medewerker om je naar de “winterharde” planten te leiden.

tips voor de tuin

6. Goed bewaterd

Zorg ervoor dat je jonge planten voldoende water geeft, maar vermijd altijd dat de bladeren van de plant nat worden. Natte bladeren kunnen gemakkelijk leiden tot schimmel, rot en een zieke plant. Vergeet bij het groeien van je spruiten niet dat de algemene vuistregel is om de planten een centimeter water per week te geven. Als je de tuin dicht bij je huis houdt, zal het nauwelijks moeite kosten om je planten water te geven. Wees op je hoede voor gele bladeren, dat betekent dat je te veel water hebt gegeven.

7. Ga organisch, echt waar

Maak organische keuzes met je grond, bemesting, ongediertebestrijding en zelfs zaadkeuze. De planten die erwten produceren smaken veel beter dan de gangbare rassen. Planten die worden bemest of behandeld met chemicaliën kunnen zwak worden en vatbaar zijn voor ziekten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *