Blog

Natuursteen: dit is wat je moet weten!

schoonmaken natuursteen

Natuursteen is een veelgebruikt materiaal voor vloeren en tegelwerken. De verschillende soorten en het minimale onderhoud maken dat natuursteen erg geliefd is onder huiseigenaren. Daarnaast is een natuurstenen vloer van hoge kwaliteit waardoor deze erg lang meegaat. Ook biedt het je keuken, badkamer of woonkamer een natuurlijke uitstraling. Echter dien je bij de aanschaf rekening te houden met het type natuursteen en hun verschillende eigenschappen. In deze blog geven je wat extra informatie over natuursteen, inclusief de vóór- en nadelen!

 

Wat is natuursteen eigenlijk?

Natuursteen in bijvoorbeeld je badkamer of keuken geeft de ruimte een luxueuze uitstraling. Afhankelijk van het type natuursteen dat is gebruikt verandert de vloer de gehele ambiance van een ruimte. Nu vraag je misschien af wat natuursteen is en hoe er zoveel verschillende vormen zijn. De verklaring hiervoor is dat natuursteen ontstaat uit stollingsgesteente of uit aardlagen die miljoenen jarenlang onder hoge druk versteend zijn geraakt. Natuursteen wordt volledig met de hand gewonnen en gefabriceerd, wat dit bijzondere tegels maakt.

natuursteen in badkamer
Kiest u voor natuursteen in de badkamer?

Welke natuursteen soort past bij jou?

De geologische structuur van de aardbodem verschilt natuurlijk per werelddeel. Dit is dan ook de verklaring voor de vele varianten en kleuren van natuursteen. De meest gebruikte natuursteen soorten zijn: kalksteen, leisteen, graniet en marmer. Deze steensoorten lopen nogal uiteen op kleurgebied. Marmer en kalksteen zijn vaak licht van kleur (met uitzonderingen daargelaten) terwijl graniet en leisteen vaak wat donkerder van kleur zijn. Daarnaast kan het natuursteen zowel bont, effen als geaderd zijn. Ook kan men de afwerking van een natuurstenenvloer kiezen. Zo kan je kiezen voor hoogglans, mat, ruw of gepolijst natuursteen.

 

De voor- en nadelen van natuursteen op een rijtje!

De voordelen van natuursteen zijn eindeloos. Zo heeft natuursteen een luxueuze uitstraling en zijn de tegels zo goed als onderhoudsvrij. Daarnaast gaat een natuurstenen vloer een leven lang mee. Ook is natuursteen schoonmaken erg eenvoudig. Echter zitten er toch een paar nadelen verbonden aan een natuurstenen vloer. Een nadeel is bijvoorbeeld de prijs. Door het natuurlijke proces dat natuursteen vormt is deze steensoort schaars en dus kostbaar. Daarnaast is natuursteen erg gevoelig voor vlekken, wat vooral in de keuken voor hardnekkige vlekken kan zorgen. Op het moment dat je iets knoeit op de vloer is het dan ook verstandig dit meteen met en vochtige doek schoon te maken. Extra voorzichtig moet je zijn met het knoeien van vet. Dit trekt namelijk al snel in je vloer. Zure producten zoals Citrus sappen en wijn hebben juist een bijtende werking op de vloer, waardoor je ook hier alert op moet zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *