Verbouwingen

Onderhoud aan het pand en de VvE: 5 Tips

vve tips

Ieder appartementencomplex heeft zo nu en dan onderhoud nodig om in de juiste conditie te blijven. Het is aan de vereniging van eigenaren (VvE) om dit onderhoud in te plannen en te betalen. Hiervoor is een meerderheidsstemming nodig onder alle eigenaren.

Om verschillende redenen kunnen er knelpunten zijn bij het renoveren van een pand. Dat kan aan de VvE zelf liggen, de financiën of simpelweg (het gebrek aan) planning.

De volgende vijf tips kunnen helpen om tijdig het complex te onderhouden en zo nodig renoveren.

vve eigenaar tips
vve eigenaar tips
  1. Budgetteren

Vanzelfsprekend kan onderhoud veel geld kosten. Hiervoor moet budget aanwezig zijn in de VvE, wat helaas niet altijd het geval is. In veel gevallen had dit voorkomen kunnen worden door tijdig te budgetteren en inschattingen te maken van onderhoud.

Dit kan vastgelegd worden in een meerjarenonderhoudsplan. Met dit plan kan bepaald worden wanneer er onderhoud nodig is, wat dit gaat kosten en hoe lang dit onderhoud moet duren.

  1. Gezamenlijke afname

Omdat onderhoud vaak kostbaar is, kan het rondkrijgen van de financiën lastig zijn. Soms is het een goede optie om andere VvE’s te benaderen voor een samenwerking. Zo kunnen meerdere VvE’s bijvoorbeeld samen een specifiek onderhoud inplannen.Denk hierbij aan het vernieuwen van ruiten of kozijnen. De VvE’s kunnen deze gezamenlijk inkopen, wat vaak een korting oplevert en onderhoud mogelijk maakt.

  1. Schakel een VvE beheerder in

Een VvE beheerder is een externe partij die het bestuur van de VvE (deels) overneemt. Deze partij heeft een rijke ervaring in het beheren van VvE’s en daardoor veel werk verrichten rondom de renovatie of het onderhoud van een appartementencomplex. Vaak heeft een VvE beheerder ook samenwerkingen met andere partijen opgezet, waardoor onderhoudsklussen goedkoper kunnen worden uitgevoerd.

  1. Ga voor duurzaam

Door duurzaam onderhoud of duurzame renovatie uit te laten voeren, kan er op de lange termijn geld bespaard worden en de investering zich terugverdienen. Denk hierbij aan het aanleggen of verbeteren van isolatie. Hierdoor wordt er energie bespaard, wat zich door de jaren heen terugbetaalt en verder onderhoud eenvoudiger mogelijk maakt.

  1. Betrek alle leden bij het proces

Zit je in het in VvE bestuur, blijf de leden dan altijd zo veel mogelijk bij alle processen betrekken. Dit maakt het makkelijker om keuzes door een stemming heen te krijgen en zorgt ervoor dat iedereen zich betrokken voelt en het er ook mee eens is wanneer een onderhoudsklus wordt voorgesteld. Bereid algemene ledenvergaderingen goed voor en bespreek onderhouds- en renovatieklussen die er aan komen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *