Interieur

Opdekdeuren gebruiken

deur

De inrichting in een woonhuis wordt in belangrijke bepaald door de binnendeuren die worden gebruikt. Er zijn veel verschillende soorten binnendeuren, maar we kunnen ze in twee hoofdgroepen verdelen. Beide soorten deuren hebben hun specifieke eigenschappen en uitstraling. Je kunt de deuren verdelen in stompe– en opdekdeuren.

Stompe deuren

Een stompe deur zal nooit zo’n mooie afwerking geven als een opdekdeur. Toch zie je vaak dat er in een woonhuis stompe deuren worden toegepast. Bij een stompe deur zul je altijd een naad kunnen zien tussen het kozijn en de deur. Deze naad is aan alle zijden van de deur zichtbaar. Dat geeft geen mooi aanzicht. De deur valt hierbij in het kozijn. Er moet bij een dergelijke deur een naad zijn, omdat er een ruimte moet zijn voor het kunnen openen en sluiten van de deur. Indien er geen naad zou zijn, zou de deur al snel kunnen gaan klemmen en dat is een zeer hinderlijke situatie. Een deur wordt in huis warm en zal daarbij uitzetten. Zonder een tussenruimte gaat hij dan zeer snel klemmen. Om een stompe deur te plaatsen, heb je een vakman nodig. Ga daar nooit zelf aan beginnen, indien je er niet voor de volle 100% zeker van bent dat je het tot een goed einde kunt brengen. Het afhangen van een deur is vakwerk.

Opdekdeuren

deurenBij opdekdeuren zie je geen naad tussen de deur en het kozijn. De opdekdeur valt over het kozijn. Dat is veel mooier. Het geeft een mooie uitstraling. Het doet veel luxueuzer aan dan dat het geval is bij een stompe deur. In principe kun je een opdekdeur gemakkelijk zelf plaatsen. Ook het plaatsen van de scharnieren zullen geen problemen opleveren. Opdekdeuren zijn in aankoop over het algemeen duurder dan een stompe deur, maar er is geen vakman nodig om hem af te hangen. Laat je eerst even goed voorlichten hoe je de deur moet afhangen en dan kan er praktisch niets meer fout gaan.

Indien je voor een opdekdeur zou kiezen met glaspanelen, zal dat zeker bijdragen aan de inrichting van je woonkamer. Glaspanelen in een deur geeft mooie uitstraling. Je kunt voor een opdekdeur kiezen die geheel gesloten is en bijvoorbeeld is witgelakt, indien je een moderne inrichting hebt. Voor een wat speelsere manier voor een opdekdeur kun je de opdekdeur nemen die voorzien is van kleine raampjes. Er zijn zeer veel verschillende soorten deuren waardoor de keus vaak erg moeilijk wordt.

Voor een klassiek inrichting is het niet verstandig om daarbij een witte deur te nemen. Voor een klassieke inrichting kun je beter een licht- of donker eiken deur nemen. Ook bij zo’n deur kun je kleine raampjes toepassen, maar ook een gesloten deur komt hier goed tot zijn recht.

Het beslag

Het beslag voor een deur moet je aanpassen aan de deur en aan de inrichting. Bij een witgelakte deur kun je geen deurkruk gebruiken die van donker eiken is voorzien. Bij een witgelakte deur kun je beter een deurkruk gebruiken van wit kunststof. Dat geldt ook voor de scharnieren. Indien je een klassieke deurkruk gebruikt, moet je ook klassieke scharnieren gebruiken. Omdat een deur met toebehoren zo belangrijk is voor de inrichting van een woning moet je goed overwegen wat voor deuren je wilt gaan gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *