Blog

Opknappertje gekocht? Pas op voor asbest!

Een aantal jaar geleden lagen alle bouwprojecten stil. Nu rijzen het aantal nieuwbouw projecten weer de pan uit. Door de aankoop van deze woningen, komen er een hoop oude(re) woningen vrij. Bij veel van deze woningen zien we dat de nieuwe bezitters vaak de tijd uittrekken om de woning direct goed te renoveren. Dat snappen we zeer goed. Een oude woning is mooi, heeft sfeer en is authentiek. 

Maar het heeft vaak ook zo zijn mankementen. U moet namelijk niet gek opkijken dat bij een jaren ’30 woning de badkamer bijvoorbeeld nog beneden is. Niet echt meer van deze tijd. Of dat er nog oude elektriciteitsbekabeling door het huis loopt dat brandgevaarlijk is. Dit zijn zaken die meestal opgepakt worden. Enerzijds voor het eigen wooncomfort en veiligheid. Anderzijds voor waardevermeerdering van de woning. 

Wat bij zo’n oude woning ook nog met regelmaat gevonden wordt is asbest. Inmiddels weten we dat dit vrij schadelijk is voor de gezondheid. Daarom mag het ook sinds 1993 niet meer verwerkt worden. Daarvoor werd het echter op grote schaal gebruikt vanwege de goede eigenschappen die het heeft. Asbestvezels hebben namelijk goede thermische isolatie en zijn brandwerend.

woning renoveren 

Wat te doen als je asbest tegen komt?

Tegenwoordig weten we natuurlijk beter wat de gezondheidsrisico’s zijn. Op plekken waar asbest harder slijt is het verstandig om asbest te verwijderen of te laten verwijderen. Er zijn echter ook plekken waar het lastiger te verwijderen is en niet direct een gevaar vormt voor uw gezondheid. Het kan dan beter zijn om asbest te laten zitten en eventueel ‘in te pakken’ zodat er geen asbestvezels vrijkomen. Om zeker te weten welke maatregelen u het beste kan nemen is het aan te raden om een asbestinventarisatie uit te laten voeren door een gerenommeerd bedrijf. 

Welke gezondheidsrisico’s kleven er aan asbest?

Asbestvezels zijn zo klein dat u ze niet kan zien met het blote oog. Asbestvezels hangen overal in de lucht en we ademen dit eigenlijk dagelijks in. Kleine hoeveelheden hoeven daarom niet per direct gezondheidsschade te betekenen. U loopt risico als u grotere hoeveelheden van deze asbestvezels inademt. Op de lange termijn kan het long- of buikkanker veroorzaken. 

Wees daarom verstandig en vraag altijd een expert om advies. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *