Blog

Radiatoren renoveren

renovatie van radiatoren

Het renoveren van een radiator wil zeggen dat je een oude radiator opknapt, zodat deze er weer een aantal jaren tegenaan kan. Dit doe je als je geen nieuwe radiator wil kopen of bij radiatoren die een bepaalde charme hebben, zoals gietijzeren radiatoren. Natuurlijk kan je ook een designradiator renoveren waar roestplekken ontstaan.

Schuren van de radiator

In veel gevallen heeft een radiator roestplekken die weggeschuurd moeten worden. Deze blijven namelijk zichtbaar met een nieuwe laag verf erover. Daarnaast zal roest ook onder de verf toenemen en ben je uiteindelijk verder van huis. Het is daarom erg belangrijk om roest eraf te schuren. Hieronder lees je hoe je dat doet.

 1. Werk altijd met een afgekoelde radiator. Om hier absoluut zeker van te zijn dien je de radiator uit te zetten.
 2. Leg doeken of oude kranten onder de radiator. Doe dit ook voor de leidingen, de kranen van de radiator en voor de wand. Dit vangt de roest op. Je hoeft daarna bovendien de ruimte rondom de radiator niet meer stofvrij te maken. Dit is ook nodig voor het verven dus twee vliegen in één klap!
 3. Nu ga je de roestplekken eraf schuren. Maak hiervoor gebruik van een metaalborstel of licht schuurpapier.
 4. Maak de radiator na het verwijderen van de roestplekken schoon en ontvet deze. Water met een beetje ammoniak is voldoende, maar je kan uiteraard ook ontsmettingsmiddelen gebruiken.
 5. Laat de radiator drogen. Behandel daarna de oude roestplekken met anti-roest primer. Dit zorgt ervoor dat de roest niet terugkomt.
 6. Mocht je deuken of kuiltjes tegenkomen, dan kan je deze opvullen met plamuur welke geschikt is voor metaal.
 7. Schuur daarna nogmaals de radiator glad. Zorg ervoor dat de oppervlakte egaal is.
 8. Maak de radiator schoon. Dit kan je doen met water, maar wat beter werkt is wasbenzine. Dit werkt grondiger. Het is altijd belangrijk om te zorgen dat de oppervlakte vet- en stofvrij is voordat je gaat verven.

De radiator verven

Nu kunnen we gaan verven. Dit kan ouderwets met de kwast, maar je kan ook een spuitbus gebruiken. Het is belangrijk om verf te gebruiken die bestand is tegen hitte. Gebruik daarom grondverf en speciale radiatorlak.

 1. Als het goed is heb je dit al gedaan, maar mocht het niet zo zijn, bedek dan de vloer en wand om verfvlekken te voorkomen.
 2. Breng de grondverf aan. Lees eerst goed de gebruiksaanwijzing. Laat de grondverf goed drogen voordat je verder gaat. Wacht hiervoor minimaal 5 uur.
 3. Ga dan aan de slag met radiatorlak. Voor een mooi resultaat breng je meerdere lagen aan.
vervangen van de radiator
vervangen van de radiator

Afronden

Als het goed is ziet de radiator er weer strak uit. Je bent nu zo goed als klaar, maar houd rekening met de onderstaande punten.

 • Mocht je bepaalde dingen hebben afgeplakt, haal deze dan direct na het lakken eraf. Dit gaat eenvoudig wanneer de lak nog nat is.
 • Zet de radiator pas aan wanneer de lak goed gedroogd is.
 • Lucht de ruimte een paar dagen.

Een nieuw radiator

Mocht dit te veel moeite voor je zijn, dan kan je natuurlijk ook een nieuwe radiator kopen. Ik spreek uit ervaring dat het renoveren van een radiator erg leuk is en je kan vernieuwende kleuren gebruiken die je niet zo snel tegenkomt in de winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *