Interieur

Tips voor het zelf leggen van een laminaatvloer

laminaat

Een mooie vloer is een belangrijke basis voor de inrichting van je huis. De kamer kan door middel van de juiste vloerkeuze een mooi geheel vormen met je meubels en de sfeer creëren die jij voor ogen had.
Er zijn veel verschillende vloerbekleding waaruit gekozen kan worden. Vloerbedekking, tegels of zeil bijvoorbeeld. Maar een laminaatvloer geeft zo veel meer karakter aan een kamer door de warme uitstraling van het hout en het gemak in onderhoud, dat deze vloer steeds vaker gekozen wordt.
Nog een groot voordeel is dat je vrij eenvoudig zelf een laminaatvloer kunt leggen.
Nu nog de juiste soort uitkiezen, want er zijn verschillende uitvoeringen verkrijgbaar als mede kleuren en prijsverschil.

Laminaat kiezen

Jezelf van te voren goed verdiepen in wat er te koop is op het gebied van laminaat, is zeer aan te raden. Voor welke ruimte is het laminaat bedoeld en is die ruimte groot of juist beperkt? Dit zijn namelijk punten om rekening mee te houden. In een grote kamer kun je meer kanten op qua kleur en eventueel patroon. Een donkergekleurde vloer geeft vaak een wat warmere en natuurlijkere uitstraling, maar is voor een kleinere kamer minder geschikt. Hier zorgt een lichtgekleurde vloer juist voor een ruimtelijker effect.

Verschillende soorten laminaat

Laminaat kun je grofweg in twee groepen verdelen. Er bestaat HPL laminaat en DPL laminaat. De HPL variant heeft een dikkere toplaag dikker en is daardoor sterker, kleurvast en minder gevoelig voor slijtage. Hoe intensief de vloer gebruikt gaat worden, kan dus meetellen in de afweging voor welke laminaatvloer je kiest.

Kliklaminaat is de meest ideale vloer om zelf te leggen. Door het zogenaamde “tand-en- groefsysteem” werkt dit zeer prettig en heb je ook geen lijm nodig bij het leggen van de vloer. Hierdoor is kliklaminaat sneller te leggen en ook weer gemakkelijker te verwijderen en mee te nemen bij een verhuizing.
Traditioneel laminaat heeft ook een tand- en groepssysteem, maar hierbij wordt wel een lijmlaag aangebracht.

Traditioneel laminaat
Traditioneel laminaat wordt nog met een lijmlaag aangebracht.

V-groef of niet?

Naast de prijs-kwaliteitsverhouding en de kleuren kun je ook nog kiezen uit laminaatvloeren met of zonder V- groef tussen de planken. Een V-groef geeft je vloer een stoerdere uitstraling en meer karakter. Kies je voor een laminaatvloer zonder V-groef, dan is de vloer egaal en makkelijker in onderhoud.

Enkele voordelen van een laminaatvloer

Laminaat is minder kostbaar dan een houten of parketvloer. Toch zijn het duurzame vloeren en kan je er jaren plezier van hebben. Het is slijtvast en krasbestendig, eenvoudig schoon te houden en heeft een warme uitstraling.

Hoe leg je een laminaatvloer?
Voordat de laminaatvloer gelegd gaat worden, begin je met de ondervloer. De ondervloer zorgt voor minder geluidsoverlast en isoleert ook nog.
De eerste twee rijen zijn het belangrijkste, die leg je tegelijkertijd én waterpas. Begin eerst met een hele plank en leg meteen een halve plank op de tweede rij. Laat de kopse kanten van de planken steeds verspringen want dan krijg je een mooi patroon in de vloer.

Bronnen:
https://www.yourfloor.nl/advies/laminaat/laminaat-leggen-tips/

https://www.yourfloor.nl/advies/laminaat/laminaat-onderhoud/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *