Verhuizen als senior; wat is de beste optie?

verhuizen senior

Gemiddeld verhuizen mensen 7 maal in hun leven. Dat lijkt veel maar is het niet. Als kind, verhuis je meestal wel één of twee keer, met je ouders mee naar een groter huis. Ga je op kamers om bijvoorbeeld te gaan studeren, dan is dat ook een verhuismoment. Verder in je leven zul je misschien gaan samenwonen of trouwen en dus weer verhuizen. Op zeker moment is het huis wat je toen betrok, te klein geworden voor het steeds groter wordende gezin. Dus je gaat op zoek naar een grotere woning. Uiteindelijk zul je inmiddels de 60 bent gepasseerd, op zoek gaan naar een kleinere woning. Dit gaat dan op vrijwillige basis.
Een onvrijwillige verhuizing van senioren is meestal het gevolg van lichamelijke gebreken. Het niet meer goed kunnen traplopen en het onderhoud van de tuin kan zorgen voor een min of meer gedwongen vertrek.

Hebben senioren redenen om te verhuizen?

Een veel gehoord gezegde is, ” Oude bomen moeten we niet verplanten”. Veel mensen die bejaard zijn, vinden hun eigen huis het prettigst om in te wonen. Soms is het echter noodzakelijk om een ander, kleiner huis te gaan zoeken, omdat het grote huis onoverzichtelijk wordt. Een echtpaar wat in een huis woont met 5 grote slaapkamers en niet meer zo goed ter been zijn, is beter af met een aardig huisje wat gelijkvloers is. Zo’n huis is overzichtelijk, eenvoudig te reinigen en de slaap- en badkamer zijn gemakkelijker te bereiken, dan wanneer ze gesitueerd zijn in een huis met bovenverdieping. Veel senioren zullen op vrijwillige basis zo’n soort verhuizing wel overwegen. Misschien is hun huidige woning een koophuis en is het interessant om bijvoorbeeld een appartement terug te kopen na verkoop van het huidige huis.

Er zijn ook senioren die zich niet meer thuis voelen in hun huidige buurt. Misschien is de buurt wat crimineler geworden of is het te kinderrijk naar hun zin. Dat kunnen redenen zijn om te verhuizen.
Maar ook zijn er senioren die, nu ze wat ouder zijn, meer in de buurt willen wonen waar ze snel hulp en ondersteuning kunnen vinden. Of waar de winkels meer in hun omgeving gevestigd zijn.

Onvrijwillig verhuizen

De onvrijwillige basis is minder in trek bij de oudere mens, maar is soms wel nodig. Ook al worden deze mensen hulpbehoevend, toch willen ze niet weg uit hun huis waar ze al jaren in wonen. Best begrijpelijk.. Ook een huis wat onder de sloophamer komt is een reden om te verhuizen. Het is vervelend dat iemand zijn knusse huisje moet verlaten omdat het gesloopt gaat worden. Veel praten en overleg met familie en instellingen kan nodig zijn, om de senioren te overtuigen van een verhuizing naar een vaak veel betere woning.

verhuizen naar zorginstelling.jpg
Ben jij van plan te verhuizen?

Zorginstelling

Het verhuizen naar een zorginstelling heeft grote impact voor de persoon en zijn mantelzorger. Na veel papierwerk en praten is de dag daar, dat de bejaarde persoon naar deze instelling gaat verhuizen. Soms zijn het mensen met een dementie maar het kan ook iemand zijn die al jaren met lichamelijke klachten rondloopt en door een mantelzorger wordt begeleid. Dan is het toch ineens tijd, dat men toe is aan meer verzorging. Het is belangrijk dat er een goede voorbereiding plaatsvindt en de juiste spullen meeverhuizen. Iemand die in deze positie zit wil graag zijn eigen spulletjes om hem heen. Samen met een professioneel verhuisbedrijf is het noodzaak om op een doelmatige manier deze verhuizing voor te bereiden en op vakkundige manier te doen.

 

Het verhuisbedrijf

Een erkend en professioneel verhuisbedrijf is erg belangrijk bij de verhuizing van senioren. Voor de oudere mens is het erg moeilijk om een verhuizing mee te maken maar soms is het toch noodzakelijk in verband met lichamelijke klachten. Verhuizen zorgt voor een grote verandering in het leven van deze mensen. Zij zijn niet meer zo flexibel en hebben meer aandacht nodig tijdens deze onrustige periode.
Tips
Wanneer de verhuizing voor een senioren-echtpaar moet worden geregeld, dan is het fijn wanneer zij zelf ook iets bij kunnen dragen. Misschien kunnen zij hun eigen belangrijke spulletjes inpakken zoals sieraden en andere kleine kostbaarheden. Ook medicijnen en belangrijke papieren kan een taak voor de mensen zelf zijn. Gaat dit niet dan moeten zij dit ten alle tijde aan het verhuisbedrijf over kunnen laten.
Een verhuisbedrijf moet vertrouwd zijn omdat je al je bezittingen overlaat aan de verhuizer. Een goede prijs/kwaliteitsverhouding is belangrijk, zeker voor de oudere mens. Betrouwbaarheid en deskundigheid zijn dikwijls doorslaggevend, om voor een gespecialiseerd verhuisbedrijf te kiezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *