Tuinen

Verschillende soorten grondbedekking in de tuin

halfverharding tuin

Je tuin vol leggen met tegels omdat je een onderhoudsvrije tuin wilt? Dat hoeft tegenwoordig al lang niet meer. Er zijn nog zoveel meer mogelijkheden als het gaat om grondbedekking. In dit artikel beschrijf ik verschillende soorten grondbedekking. Heb je plannen om je tuin te verbouwen? Of ga je een nieuwe tuin aanleggen? Lees dan zeker even verder. 

Bestrating 

Natuurlijk kun je wel voor bestrating gaan als je dat mooi vindt. Tegels zijn ook een handige manier om een terras te creëren waar je vervolgens je loungebank of eettafel op kunt zetten. Ook looppaden kunnen makkelijk gemaakt worden met tegels. Binnen de wereld van tegels is genoeg variatie te vinden. Zo heb je grotere tegels, maar ook kleinere tegels en heb je keuze uit een breed scala aan kleuren. Zo kun je zelf kijken wat jij mooi vindt en hoef je niet altijd voor de standaard grijze, vierkante tegels te gaan.  

(Kunst)gras

Wil je een stuk van je grond gebruiken voor gras? Dan heb je ook hier verschillende soorten in. In eerste instantie is het belangrijk om te bedenken of je echt gras wilt of dat je toch voor kunstgras gaat. Kies je voor echt gras, dan zul je dit wel moeten onderhouden. Je zult dit namelijk regelmatig moeten maaien en er kunnen bij verkeerd gebruik bruine plekken ontstaan. Bij kunstgras heb je dit een stuk minder, dit ligt er altijd mooi bij. Een stuk gras in een tuin vol tegels kan gelijk een speels effect geven omdat je zo de tegel vlakte doorbreekt. Een ander groot voordeel van gras is dat het in de zomer een stuk koeler aanvoelt dan die hete tegels.  

Halfverharding

Naast bestrating en gras zijn er nog andere mogelijkheden om de grond te bedekken in je tuin. Denk bijvoorbeeld eens aan een stuk wat je met grind of houtsnippers bedekt. Dit valt onder halfverharding. Halfverharding is een bodembedekker wat bestaat uit een onsamenhangend geheel. In het geval van de houtsnippers liggen deze los op de grond. In tegenstelling tot tegels die vast in de grond liggen. Toch kun je met deze losliggende houtsnippers wel een bodem creëren en daarmee iets origineels toevoegen aan je tuin. 

halfverharding stenen
Een voorbeeld van goede halfverharding

Natuurlijk wil je niet je hele tuin vol leggen met houtsnippers, daarom is het nu juist zo leuk om een combinatie van de drie bodembedekkers te gebruiken. Bedenk hierbij wel goed welke functies je terug wilt zien in je tuin en welke bedekker waar moet komen. Zo ben je al een heel eind op weg met je tuinontwerp. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *