Hijstoestellen maken het mogelijk voorwerpen gemakkelijker op te heffen en te manoeuvreren. Maar ook om zware industriële toepassingen en voortdurend werkende processen te stroomlijnen. Een elektrische takel is een kabel die rond een wiel is gewikkeld dat voorwerpen elektrisch omlaag brengt / transporteert. Takels worden gebruikt om bijvoorbeeld gehandicapte personen op te tillen, alsook in de industrie en transport- en bouwomgevingen. Een elektrische takel wordt voor specifieke doeleinden gebruikt, afhankelijk van het kabeltype en de krachtbron.
Hoe kies je de juiste elektrische takel?
Hoewel er vele varianten zijn, zijn er 6 belangrijke punten om op te letten voordat je een besluit neemt.
1. Capaciteit
Dit is de eerste en belangrijkste factor om goed over na te denken bij het kiezen voor een specifieke elektrische takel. Daarbij is het altijd goed om over toekomstige behoeften na te denken. Als de constante last 500 kg is en je in de toekomst zwaardere voorwerpen denkt te gaan tillen bijvoorbeeld. Dan is het beter om te kiezen voor een takel die 1000 kg met gemak kan verplaatsen. Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van de werknemers maar ook de lading. Het zou ook niet kosteneffectief zijn om telkens als er iets zwaarders getild moet worden, een nieuwe takel te moeten aanschaffen.

2. Stroombron (3-fase 400V vs. 1-fase 230V)
Voor toepassingen met een lage inschakelduur, zoals thuiswerkplaatsen, garages en sommige lichte productiefaciliteiten, volstaat een 1-fasige takel. Als je echter een extreem hoge inschakelduur nodig hebt, zoals in de meeste industriële installaties gebruikelijk is, dan is een 3-fasige takel geschikter om er zeker van te zijn dat er voldoende vermogen is om te werken.
3. Hijssnelheid
Als je een hoge productie nastreeft, dan is een hogere hijssnelheid vereist om het best mogelijke rendement te halen uit de investering in een elektrische takel. Als je alleen geleverde goederen wilt lossen en sporadisch wilt verplaatsen, kijk dan naar een meer bescheiden snelheid. In het algemeen wordt de voorkeur gegeven aan hogere hijssnelheden voor lange hijscycli of voor kortere hijstoepassingen waarbij een groot aantal hijs- en daalcycli in een relatief korte tijdspanne moet worden uitgevoerd.
4. Enkele snelheid vs. dubbele snelheid
Enkelvoudige snelheid wordt het meest gebruikt bij normale hef- en daaltoepassingen zoals het lossen van goederen. Takels met twee snelheden zijn ideaal wanneer meer nauwkeurige bewegingen vereist zijn.
5. Hijshoogte
De hijshoogte is de afstand die de last/onderhaak kan afleggen tussen de volledig neergelaten en volledig opgeheven positie. Dat wil zeggen de afstand waarover de last kan worden opgeheven of neergelaten. Voordat je een takel koopt, is het verstandig om rekening te houden met de hoogte van de installatie waar de takel zal worden geïnstalleerd.