Waardebepaling van je woning laten doen

Weet jij wat je woning waard is? Het is waarschijnlijk de grootste aankoop die je ooit zult doen of hebt gedaan. Toch weten veel huizenbezitters niet wat hun woning waard is. Bij sommige makelaars zie je dat je een gratis waardepaling kunt laten doen. Dat kan dan best eens interessant zijn. Het bepalen van de waarde van een woning is namelijk best complex en er komen veel factoren bij kijken. Wil je weten wat je huis waard is, dan kun je dat dus het best laten doen door een professional.

 

Bij een waardebepaling wordt rekening gehouden met diverse factoren. Al deze onderdelen hebben invloed op de waarden van een pand. Je kunt denken aan het bouwjaar en de oppervlakte van de woning, maar ook de locatie en de voorzieningen in de buurt.

 

Omdat het zelf lastig is de waarde daarvan te bepalen, kun je de hulp inschakelen van een makelaar of een taxateur. Bij makelaardijen kun je vaak een gratis waardebepaling huis laten doen, welke een globaal idee geeft van de verkoopwaarde van je woning. Soms heb je echter een specifiek taxatierapport nodig. Dan vraag je een taxateur.

Waardebepaling woning
Weet jij wat je woning waard is?

Wanneer een waardebepaling

Er zijn een aantal momenten dat het handig is om een waardebepaling te laten doen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden.

 

Verhuizen

Wil je gaan verhuizen, dan kun je er niet omheen. Geld- en hypotheekverstrekkers verlangen een taxatierapport voordat je een hypotheek kunt afsluiten. Dit geeft ze namelijk zekerheid van de waarde van een pand. Ook handig: als de taxateur denkt dat een bouwkundige inspectie nodig is, geeft deze dat aan.

Een waardebepaling is daarnaast handig om de verkoopprijs van je woning te bepalen. Zonder een idee van de waarde van je woning kun je een veel te lage of te hoge verkoopprijs vragen, met alle gevolgen van dien.

 

Renoveren

Wil je je huis renoveren? Ook dan is het een goed idee een waardebepaling te laten doen. Is je woning het bijvoorbeeld wel waard om te gaan verbouwen? En komt de verbouwing de waarde van je woning ten goede? Huizenbezitters weten vaak niet wat te verwachten van renovaties. Laat je dus zeker goed adviseren, voordat je je pand verbouwt.

 

Nieuwsgierig

Tot slot kun je natuurlijk ook gewoon heel nieuwsgierig zijn naar de waarde van je woning en besluit je daarom om een waardebepaling te doen. Weten waar je in woont en hoe je er voor staat is altijd een goed idee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *