Waarom een huis kopen en niet huren?

huis kopen

Veel mensen zien het kopen van een huis als een erg definitieve beslissing. Dat is natuurlijk waar, je moet maandelijks je hypotheek betalen, je huis onderhouden en je kunt niet zomaar de beslissing maken om ergens anders te wonen. Tevens is het huren van een huis in vergelijking een stuk duurder. Ieder jaar gaat de huur omhoog, maar je krijgt er niks extra’s voor terug. Veel mensen zien een huis kopen in Breda als extra zakcentje voor hun pensioen. Wanneer de hypotheek is afgelost gaan de vaste maandelijkse kosten omlaag en houdt men meer geld over voor andere zaken.

Welke voordelen zijn er?

  • De maandlasten ‘gooi je niet weg’, maar hiermee los je je hypotheek af
  • Investeringen in de woning zijn gunstig voor een mogelijke verkoop in de toekomst
  • Je kunt de woning aanpassen naar eigen wens, denk hierbij aan het plaatsen van een nieuwe keuken
  • Je kunt zelf op zoek gaan naar een woning die jou aanspreekt

Welke hypotheek moet ik kiezen?

Er zijn verschillende soorten hypotheken en aan elk soort hypotheek zijn andere voor- en nadelen gebonden. Hieronder zal ik er twee kort toelichten.
Annuïteitenhypotheek: het maandelijkse bedrag dat je betaalt is een vast bedrag en verandert niet. Dit bedrag is opgebouwd uit rente en aflossing. Als de looptijd is afgelopen, heb je de gehele hypotheek afgelost en zijn er geen extra kosten aan verbonden.

Lineaire hypotheek: over de gehele looptijd is het maandbedrag dat je moet betalen gelijk. Alleen over de resterende ‘schuld’ betaal je rente. Ook hier heb je aan het eind van de looptijd de gehele hypotheek afgelost.

Waar kan ik een woning vinden?

Veel eigenaren van een woning bieden hun woning te koop aan via een makelaar. Vaak is er in iedere woonplaats wel een makelaar waar je terecht kunt. Er zal een taxateur langskomen om te beoordelen hoe de staat van de woning is en welke vraagprijs de eigenaren kunnen vragen. Deze woningen worden aangeboden door de makelaar, vaak via hun eigen website.

huis kopen
Houd goed rekening mee met de staat van het huis, voordat je overweegt het huis te kopen.

Waar moet je rekening mee houden?

Als je een woning hebt gevonden via een makelaar of via het internet, kun je een afspraak inplannen voor een bezichtiging. Deze afspraak kun je maken via de makelaar. Wel is het belangrijk dat je tijdens zo’n bezichtiging rekening houdt met de volgende punten:

  • Wat is de staat van de woning? Zijn er vochtplekken aanwezig? Zitten er scheuren in de muren?
  • Moet je veel aanpassingen doen om de woning naar jouw zin te maken?
  • Hoe is de woning onderhouden? Moeten er veel werkzaamheden uitgevoerd worden?
  • Is het er gehorig? Zo ja, zou je dit als vervelend ervaren?
  • Is de woning goed geïsoleerd? Zijn er kunststof kozijnen?
  • Zie je het huis al voor je met jouw meubels erin?
 Naar boven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *