Interieur

Waarom kiezen voor een houten vloer?

houten vloer

Houten vloeren zijn enorm populair. Dit komt omdat een houten vloer makkelijk in onderhoud is en het een warme uitstraling heeft. Houten vloeren zijn, afhankelijk van welk soort, zeer duurzaam en er is keuze uit vele houtsoorten. Ook is er voor elk budget wel een houten vloer. Er kan gekozen worden voor een vloer die door professionals gelegd word of een vloer die jezelf makkelijk kan leggen. Opties genoeg dus als je een houten vloer wilt (laten) leggen.

houten vloer
Er zijn diverse soorten houten vloeren beschikbaar.

Uit welk soort houten vloer kan ik kiezen?

Er zijn nogal wat verschillen in wat voor soort houten vloer je wilt nemen. Houten vloeren zijn grofweg in te delen in een viertal categorieën:

Massief hout:
Dit is de duurste soort, maar ook het meest duurzame. Een massief houten vloer gaat normaliter langer mee dan een mensenleven. Je hoeft dus nooit weer. In principe is elk soort hout te verkrijgen als massief houten vloer, zelfs exotische houtsoorten. Je moet echter wel over een ruim budget beschikken en een ander nadeel kan zijn, dat je de vloer regelmatig moet oliën of vernissen. In principe kan je zelf bepalen hoe groot en breed je de planken van een massief houten vloer wilt hebben. Men kan zo de vloer op diverse manieren leggen, zoals bijvoorbeeld strokenparket of mozaïekparket.

Half massieve vloer.
Nog steeds een hele duurzame vloer, maar niet volledig van massief hout. Men kan een onderscheid maken tussen samengesteld- of fineerparket. Het samengestelde parket bestaat normaliter uit 3 lagen. De toplaag uit 3 tot 6 millimeter massief hout. De tweede laag uit MDF of HDF. De onderste laag bestaat uit naaldhout of multiplex. Deze lagen worden haaks op elkaar verlijmd, wat een sterke plank geeft. Fineerparket bestaat uit twee lagen. De toplaag van maximaal 3,5 millimeter en een laag MDF. In tegenstelling tot samengesteld parket, is de toplaag dus veel dunner en de kwaliteit stukken minder. Een fineer vloer is wel een stuk goedkoper.

Kurkvloeren
Een krukvloer straalt warmte en rust uit. Een kurkvloer is gemaakt van 100% natuurlijk materiaal en is door de kurken structuur zeer isolerend en geluiddempend. Met de keuze voor een kurkvloer, kies je ook voor de meest milieuvriendelijke vloer die er bestaat. Omdat kurk van nature al vochtbestendig en waterafstotend is, kan kurk ook gelegd worden in vochtgevoelige ruimtes, zoals de badkamer.

Laminaat vloeren
De meest populaire vloer, vanwege vooral de prijs/kwaliteit verhouding. Laminaat hout bestaat uit HDF hout met een beschermende toplaag, zodat een laminaat vloer geen onderhoud meer nodig heeft. Laminaat is te verkrijgen in verschillende kleuren en motieven, wat ook de prijsklasse van het betreffende laminaat bepaald. Er bestaat ook laminaat van kunststof, die je bijvoorbeeld in badkamers kan leggen. Laminaat is daarnaast ook perfect door jezelf te leggen. Vooral de iets duurdere laminaat, heeft een klik systeem, zodat de laminaatvloer eenvoudig in elkaar te klikken is.

Heb je budget en wil je een echt duurzame, houten vloer, dan moet je voor een massief houten vloer gaan. Is je budget lager, dan kan je met laminaat ook een prachtige vloer creëren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *