Veiligheid

Wat moet je doen na het afbreken van je sleutel?

sleutels woning


Buitensluiting is een vervelend probleem. Dit kan op verschillende manieren ontstaan. Allereerst kun jij jouw sleutel vergeten wanneer je met haast vertrekt. Het is echter ook mogelijk dat jouw sleutel afbreekt in het slot. Dit probleem is veel vervelender dan het vergeten van een sleutel. Omdat er een deel van de sleutel in jouw slot blijft zitten, kun je de deur niet meer openen. Althans, niet voordat het afgebroken deel uit het slot is verwijderd. Heb jij te maken met een afgebroken sleutel? Dan wil je dit probleem uiteraard zo snel mogelijk verhelpen. Maar wat moet je eigenlijk doen bij een afgebroken sleutel?

Probeer de sleutel uit het slot te trekken
Een sleutel breekt vaak af ter hoogte van de cilinder. Het kan echter voorkomen dat er nog een klein stukje van de sleutel buiten het slot uitsteekt. In dat geval kun jij de sleutel mogelijk zelf verwijderen. Probeer het stukje bijvoorbeeld met een tang vast te pakken. Lukt dit? Trek de sleutel dan voorzichtig uit het slot. Het kan helpen om wat slotspray te gebruiken. Hierdoor krijg jij mogelijk makkelijker beweging in de sleutel. Jij kunt het stukje sleutel ook proberen te verwijderen met secondelijm. Doe dit alleen wanneer de sleutel redelijk ver voor de cilinder uitsteekt. Smeer wat lijm op het uiteinde van het afgebroken deel en druk de bovenkant er tegenaan. Mogelijk kun jij de sleutel zo uit jouw slot trekken. Pas wel op dat er geen lijm in het slot komt, want dan kan het afgebroken deel vast komen te zitten. In dat geval ben je nog verder van huis!

sleutels afgebroken
sleutels afgebroken

Ga niet zelf in het slot prutsen
In films zie je inbrekers regelmatig met een paperclip of haarspeld in een slot prutsen. Dit is echter niet aan te raden wanneer jij te maken hebt met een afgebroken sleutel. Waarom niet? Omdat jij hiermee het afgebroken deel van de sleutel niet uit het slot krijgt. Bovendien is de kans groot dat er schade ontstaat aan het slot. Vaak gaat het om onherstelbare schade, waardoor het slot ook nog eens vervangen moet worden.

Sleutel met spoed laten verwijderen
Jij wilt uiteraard niet te lang buitengesloten blijven. Maar ja, wat doe je wanneer het probleem in de avond, ’s nachts of in het weekend ontstaat? De meeste slotenmakers zijn in dat geval namelijk niet meer bereikbaar. Althans, dat denken veel mensen. Jij kunt in dat geval echter een beroep doen op een 24/7 slotenmaker. Zo’n slotenmaker is namelijk 24 uur per dag, zeven dagen per week, bereikbaar voor spoedgevallen. En uiteraard behoort een afgebroken sleutel tot de spoedgevallen. De slotenmaker komt direct naar jou toe en verwijdert de sleutel binnen een handomdraai. Hierbij ontstaat geen schade, waardoor jij jouw slot niet hoeft te vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *