Verbouwingen

Welk handgereedschap moet ik als doe-het-zelver in huis hebben?

Welk handgereedschap moet ik als doe-het-zelver in huis hebben

Wat is er fijner dan een eigen bouw- of verbouwproject zelf aanpakken? Goed handgereedschap is daarbij essentieel, maar welk handgereedschap is onmisbaar als doe-het-zelver? Voor velen is het doe-het-zelven een hobby waarbij het leuk is om aan dingen te sleutelen of te klussen. Bovendien kun je als doe-het-zelver vaak veel geld besparen door zelf een deel van het bouw- of klusproject aan te pakken. Wij zetten hier een aantal belangrijke soorten handgereedschappen op een rijtje voor je, zodat je met het juiste materiaal aan ieder klusproject kunt beginnen.

Onmisbaar: stevige hamers en scherpe beitels

Hoewel tegenwoordig vaak gewerkt wordt met schroeven en een boormachine in plaats van een hamer en spijkers, blijft de hamer een belangrijk gereedschap om in huis te hebben. Dit zogenoemde slaggereedschap, waar ook beitels onder vallen, komt nog altijd van pas bij het demonteren of slopen van bijvoorbeeld tegels in de keuken of badkamer. Daarnaast is een beitel ook handig bij het verwijderen van verf of behangresten. De meeste handgereedschappen zijn bovendien vrij goedkoop in verhouding met een elektrische variant. Meestal kun je met de hand beter de lastige hoekjes bereiken dan met een elektrisch apparaat zoals een boormachine of een pneumatische beitel die vaak te zwaar is voor dit soort preciesieklussen.

Welke slaggereedschappen zijn er?

Wat voor slaggereedschappen kun je verder nog meer tegenkomen in en rond het huis?

– Drevels om draadnagels te verzinken, centers of priemen om gaten te prikken
– Bijlen
– Tackers (nietmachines) en tacker-nieten
– Tacker-spijkers voor spijkerpistolen

Verschillende-soorten-handgereedschappen

Sleutelen met de juiste sleutels

Niet alleen voor klussen binnenshuis maar ook voor buitenshuis zijn sleutels een essentiële toevoeging aan de gereedschapskist. Vaak gaat het om het vastdraaien van bouten en moeren in bijvoorbeeld deurscharnieren of meubelstukken. Maar ook als je als doe-het-zelver zelf aan een autoproject werkt, zijn sleutels onmisbaar. Zo is er naast de inbussleutel ook de dopsleutel of ratelsleutel. Een setje inbussleutels is sowieso handig bij het losdraaien van kleine schroefjes in huishoudelijke apparatuur, terwijl je de dopsleutel eerder zult gebruiken bij grotere schroeven in bijvoorbeeld meubels of bouten in auto’s. Daarnaast heb je ook de steeksleutel of ringsteeksleutel. Dit gereedschap is weer onmisbaar als je met de water- of gasleiding aan de slag gaat.

Bespaar tijd en moeite: kies elektrisch

Als je van jezelf weet dat je wel van klussen houdt, maar niet handig bent met de klassieke gereedschappen, kun je altijd kiezen voor de elektrische gereedschappen. Van schuurmachines tot lijmpistolen of slijpmachines: voor iedere niet-elektrische variant is tegenwoordig wel een tegenhanger op stroom te vinden. Bedenk daarbij ook dat het altijd verstandig is om voldoende accu’s te hebben zodat je bij het boren nooit zonder stroom komt te staan. Vaak zijn deze losse accu’s voor enkele tientallen euro’s los te bestellen. Lees voor gebruik van een elektrisch gereedschap in ieder geval altijd de gebruiksaanwijzing, zodat je weet hoe je de machine zo precies mogelijk kunt afstellen. Doordat het werk met elektrisch gereedschap sneller is kun je, wanneer je in de fout gaat, deze niet zo makkelijk meer herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *