Zo kies je de juiste kozijnen

kozijnen

Zoek je de juiste kozijnen voor je nieuwbouw of renovatie? Dan kun je het beste met enkele belangrijke factoren rekening houden. Zo voorkom je een dure miskoop. Deze zijn er niet alleen in meerdere materialen maar even goed in verschillende modellen, uitvoeringen en zelfs in de meest (trendy) kleuren. Houten kozijnen blijven populair vanwege hun warme uitstraling, maar een kozijn uit kunststof (PVC) en aluminium zijn aan een flinke inhaalbeweging bezig.

De juiste kozijnen kiezen belangrijker dan je denkt

Het kiezen van de juiste kozijnen is belangrijker dan je denkt. Ze bepalen in belangrijke mate het uitzicht van je woning. Kies dus een vorm die bij de bouwstijl van je woning passen. Ze  zijn er namelijk in alle stijlen, van klassiek en landelijk tot modern en trendy. Zowel deur- als raamkozijnen zijn in meerdere materialen beschikbaar en is vaak doorslaggevend bij je uiteindelijke keuze. Juiste kozijnen weerstaan aan onze weersomstandigheden en zijn ook veilig, vooral tegen inbrekers.

Kozijnen zorgen voor een aangename kamertemperatuur

De juiste raamprofielen zorgen voor vele voordelen. Naast hun decoratief karakter zorgen ze in de eerste plaats voor een aangepaste kamertemperatuur. In de zomer houden ze de warmte buiten en tijdens het najaar en de winter doen ze het tegenovergestelde. Dan laten ze zo houden weinig mogelijk warmte en dure energie verloren gaan. Een goed kozijn houdt storende geluiden buiten. Kozijnen met een hoge isolatiewaarde doen je jaarlijks tot gemiddeld 300 euro besparen.

Bespaar niet op kwaliteit

Bespaar dus zeker niet op de kwaliteit van je kozijnen. De isolatiewaarde van raamkozijnen staat bij je uiteindelijke keuze centraal. Naast hout worden zeker kunststof (PVC), aluminium en zelfs staal gebruikt voor de productie van kozijnen, allemaal een verschillende isolatie of U-waarde. Die geeft  de waarde aan van de hoeveelheid warmte die verloren gaat.

Kozijnen renoveren
Kozijnen renoveren

De isolatiewaarde van kozijnen 

Kozijnen uit hout hebben met een gemiddelde isolatiewaarde tussen de 0,63 en 0,8 een lage isolatiewaarde. Die hangt vooral af van het gekozen soort hout en van de dikte van je kozijnen. Houten kozijnen zijn geschikt voor alle woningen maar vooral voor zogenaamde passiefhuizen. De isolatiewaarde van het PVC-kozijnen varieert tussen 1,2-0,78 W / m²K en is afhankelijk van het aantal luchtkamers. Hoe hoger het aantal luchtkamers hoe beter. Ook aluminium is met een U-waarde tussen 1,5 en 0,8 een veelgebruikt materiaal voor kozijnen. Ook hier bepaalt het aantal kamers de isolatiewaarde. En dan zijn er nog kozijnen uit (roestvrij) staal. Gecombineerd met dubbel en zeker driedubbel glas zorgen ze voor een uitstekende isolatie. Ze zijn bovendien ook milieuvriendelijk, want volledig recyclebaar.

Onderhoud kozijnen

Het materiaal van een kozijn bepaalt in belangrijke mate hun onderhoud. Geen enkel materiaal daar vrij van. Een aangepast en regelmatig onderhoud is bepalend voor de levensduur van kozijnen. Vooral kozijnen uit aluminium en uit kunststof (PVC) zijn het meest onderhoudsvriendelijk. Met een gemiddelde levensduur die varieert tussen de 50 en 60 jaar gaan ze zelfs  levenslang mee. Een regelmatige schoonmaakbeurt met een zachte (vochtige) microvezel doek of spons volstaat. Hout is een ander verhaal. Dit materiaal vraagt regelmatig een nieuwe beschermlaag in beits of vernis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *